Wordt je bewust van je oude, negatieve denkpatronen (De wet der resonantie in de praktijk) – Pierre Franckh)

Mooie schrijfoefening

Negatieve gedachten over onszelf kunnen ons in onze ontwikkeling afremmen. Als we echter succesvol verder willen leven, dan moeten we deze oude- en gedeeltelijk onbewuste-denkpatronen veranderen.

Eerst moeten we ons ervan bewust worden, want soms hebben we er geen idee van dat we dat soort saboterende gedachten koesteren.

Er bestaat een simpele truc om je bewust te worden van deze oude patronen, namelijk alles opschrijven wat je over jezelf denkt: ‘ik ben te langzaam, te dom en te dik. Ik ben lelijk. Alle anderen zijn slimmer, beter, sneller.

Schrijf ook alle verwijten op die je als kinds steeds weer naar je hoofd kreeg al die vreselijke, vernederende, kwetsende zinnen die je moest horen: ‘Dat kun je niet! Je bent te dom! Idioot! Of: ‘Zoals jij eruitziet, zul je nooit een man krijgen’. Hoe eerlijker je hierbij bent, des te meer zal in je naar boven komen.

Wat absoluut ook naar boven zal komen is veel verzet of verdriet, dat kan niet anders. Het is niet fijn om zo over jezelf te denken. Het is niet fijn om als kind zulke afkeurende opmerkingen te horen. Wanneer je deze opmerkingen gaat opschrijven komen er vaak weggestopte dingen naar boven, waarvan je dacht dat je die allang achter je had gelaten. Maar als je doordenkt, zie je dat juist deze opmerking nog altijd hun invloed op je hebben en dat je ze nog steeds geloofd.

En dat is het fatale. Omdat we de uitspraken van de mensen in ons leven vaak onbewust nog steeds voor waar houden, zijn we ook nu nog steeds overtuigd van onze veronderstelde tekortkomingen.

Maar nu we ons van deze oordelen bewust worden, kunnen we er invloed op uitoefenen. Zodra je lijst lang genoeg is, doe je het volgende: lees steeds zo’n opmerking, sluit je ogen en vraag je af: ‘Wie zegt dit? Je zult verbaasd zijn over de lang vergeten beelden die in je opkomen. Met grote waarschijnlijkheid zul je ontdekken dat deze opvattingen helemaal niet van jou komen, maar misschien van je vader of moeder. Als we nu erkennen dat dit slechts een overgenomen, vreemde, opgedrongen opvatting is en niet de enige echte waarheid, verandert ook onze houding ten opzichte van onszelf. We kijken dan met andere ogen naar onszelf en we zijn niet meer zo zeker van het beeld dat we van onszelf hebben. En dat is goed! Want hierdoor verliezen die negatieve opmerkingen hun kracht.

Affirmaties
Ik laat al mijn oude denkpatronen los
Ik zuiver mezelf van oude, achterhaalde gedachten

Herhaal de oefening hierboven 2 keer per week totdat je het gevoel hebt dat je je grote geestelijke schoonmaak achter je hebt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.