De emotionele /mentale /fysieke oorzaak achter rugpijn

Lichamelijke klachten kunnen meerdere oorzaken hebben emotioneel, mentaal, fysiek. Wanneer we dingen doen vanuit bepaalde patronen die we gewend zijn kan je je lichaam overbelasten. Vaak weten we niet dat we vanuit die patronen de dingen doen die we doen, die niet goed voor onze gezondheid zijn. We weten niet beter dan dat het zo hoort of zo moet zijn vanuit opvoeding of aangeleerd gedrag. Die patronen zijn een gewoonte geworden en dat kan stress opleveren waardoor je lichamelijke klachten krijgt.

Rugpijn kan komen door een verkeerde houding of doordat je iets te zwaar of verkeerd getild hebt, of altijd zwaar werk verricht, of altijd over je grenzen gaat. Als je je rug constant (over)belast krijgt je lichaam niet de kans om te herstellen.

Veel mensen lopen met rugpijn en vaak wordt de oorzaak niet gevonden. De oorzaak van rugpijn zit vaak niet alleen in de rug. Alleen de rug behandelen helpt dan niet. De pijn komt meestal ergens anders vandaan. Wanneer je dus enkel je rug laat behandelen kom je niet van je rugpijn af. En als de oorzaak van jouw rugpijn komt door stress, emoties vindt je ook de oorzaak niet in de onderzoeken.

Zo staan bepaalde spieren in je billen, benen in connectie met je onderrug. Pijn in je onderrug kan voortkomen vanuit triggerpoint (spierknopen) in de scholspieren in je kuiten. Deze spieren kunnen zelfs een harde spasmeachtige contractie in je onderrugspieren in stand houden. Problemen met je voeten kunnen er ook voor zorgen dat je rug zeer doet.

Rugpijn gezien vanuit een holistische zienswijze waarin lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Elke lichamelijke klacht verteld iets over jou.

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde lopen de blaasmeridianen (energiebanen) aan beide zijden langs de wervelkolom en lopen door over de achterkant van de benen naar de voeten. Deze meridianen zijn belangrijke energiebanen, als er een blokkade zit kan er ook lage rugklachten ontstaan. Bij een massage voor lage rugklachten zal ik altijd de gehele rug en voornamelijk de kuiten en de voeten masseren.

Lage rugklachten kunnen ook ontstaan vanuit emotionele, mentale aspecten.

Lage rugklachten staan in verbinding met de nieren, de emotie die daarbij hoort is angst. Ook de blaas staat in verbinding met rugklachten en daarvan is de emotie pisnijdig.

Je rug kan ook door emotionele zaken vast gaan zitten, door (on)bewust onverwerkte gebeurtenissen of trauma’s. De angst die je kan hebben is angst voor de toekomst, angst om jezelf te zijn, angst om je grens aan te geven, angst om jezelf te uiten. Angst kan zich op verschillende manieren manifesteren, geen vertrouwen hebben in het leven altijd maar bezig zijn met de toekomst.

Je kan zelfs onbewuste angsten meedragen uit jouw gezin van herkomst, dus van je vader of moeder overgenomen hebben als kind zijnde om de last van je ouders minder zwaar te maken.

Je teveel verantwoordelijk voelen en teveel zorg en aandacht geven aan zaken die in essentie niet bij jouw horen en niet jouw verantwoordelijkheid zijn kunnen ook rugklachten veroorzaken. Het geeft je (on)bewuste last die te zwaar is.

Ook als je al wekenlang pisnijdig op iemand bent, en je kan het niet loslaten kan je daardoor rugklachten krijgen. Het lichaam reageert niet alleen maar op iets wat je doet, maar ook op gedachtes en emoties. En door negatieve gedachtes en emoties raakt ons lichaam uit balans.

Lage rugklachten kunnen ook komen vanuit het beeld wat je van jezelf hebt. Vanuit perfectionisme alles goed willen doen, je stelt te hoge eisen aan jezelf en je legt de lat vaak te hoog, waardoor je veel spanning en frustratie opbouwt.

Please gedrag” is ook niet goed voor je rug als je altijd maar voor anderen bezig bent en jezelf vergeet.

Zoals je leest heeft rugpijn/rugklachten/rugproblemen niet alleen een fysieke oorzaak.

Iedereen heeft wel eens last van zijn rug, ons lichaam heeft een zelf-genezend vermogen na een paar dagen moet het hersteld zijn. Hersteld jouw rugklachten niet dan kan je eens kijken wat jij zoal doet in jouw leven waardoor jij je rugklachten in stand blijft houden. Door te kijken naar bovenstaande punten kun je kijken of  je  jezelf daarin herkent.

Heb jij al jaren rugklachten? Ik kan jou helpen om je rugklachten te verminderen en inzichten te geven om van je rugklachten af te komen. Als de oorzaak van jouw rugklachten te maken hebben met emotionele pijnen die zich in jouw lichaam hebben vastgezet door trauma’s en gebeurtenissen in jouw leven. Dan is het belangrijk om aan de onderliggende oorzaak te werken.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.